Telitalálat ARANYÉR ellen!

Proktis-M

már az aranyér
első panaszaitól ajánlott

hialuronsavval és
gyógynövényekkel

kúp és kenőcs,
akár kombinálva is

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök

Telitalálat ARANYÉR ellen!

Proktis-M

már az aranyér
első panaszaitól ajánlott

hialuronsavval és
gyógynövényekkel

kúp és kenőcs,
akár kombinálva is

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök

Fontos, hogy az aranyér tüneteit időben felismerjük, és azokat minél előbb kezeljük is, megelőzve a betegség súlyosbodását. Az aranyér korai tünete lehet például viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés, és mindezeket gyakran kíséri gyulladás.

Telitalálat ARANYÉR ellen!

Proktis-M

már az aranyér
első panaszaitól ajánlott

hialuronsavval és
gyógynövényekkel

kúp és kenőcs,
akár kombinálva is

Vény nélkül kapható
gyógyászati segédeszközök

Telitalálat ARANYÉR ellen!

Proktis-M

már az aranyér
első panaszaitól ajánlott

hialuronsavval és
gyógynövényekkel

kúp és kenőcs,
akár kombinálva is

Vény nélkül kapható
gyógyászati segédeszközök

Fontos, hogy az aranyér tüneteit időben felismerjük, és azokat minél előbb kezeljük is, megelőzve a betegség súlyosbodását. Az aranyér korai tünete lehet például viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés, és mindezeket gyakran kíséri gyulladás.

Hasznos segítség a patikában recept nélkül kapható, hialuronsav és gyógynövények előnyös hatásait egyesítő Proktis-M termékcsalád: a kúp a végbél belsejében, míg a kenőcs a végbélnyílás körül jelentkező panaszok enyhítésére alkalmas. A két készítmény a tünetektől függően akár kombinálva is használható.

A Proktis-M végbélkúpban és a Proktis-M plus kenőcsben található hialuronsav képes felgyorsítani és javítani az újrahámosodás és a szövethelyreállítás folyamatait. A hialuronsav leginkább kozmetikumok, arckrémek „öregedést gátló” összetevőjeként ismert, ami nem véletlen: ez ugyanis egy nagy vízmegkötő képességgel rendelkező, különleges molekula, remek hidratáló tulajdonsággal. Nagy segítség ez az aranyérpanaszokkal küzdőknek, hiszen a megfelelő hidratáltság a sérült szövetek vérellátását javítja, ez pedig a gyorsabb gyógyulás alapfeltétele.

A növényi összetevők pedig elősegítik a hialuronsav szövetekbe való bejutását és enyhítik az aranyér okozta panaszokat. A Proktis-M kúp és Proktis-M Plus kenőcs eltérő összetételben hatféle gyógynövényt tartalmaz: a kúpban körömvirág, aloe vera, teafa, és ázsiai gázló, míg a kenőcsben vadgesztenye és édesgyökér a növényi összetevő. A kenőcsben a vadgesztenye béta-eszcin hatóanyaga és az édesgyökér glicirrizin-sav tartalma fitoszóma formájában van jelen, ami azért előnyös, mert abból helyi alkalmazás esetén könnyebben szívódik fel a növényi hatóanyag, mint a hagyományos növényi kivonatokból. A gyógynövények jótékony hatásairól bővebben lentebb olvashat:

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Megveszem

Hialuronsav

A hialuronsav egy  hatalmas tömegű, összetett szénhidrát molekula, mely speciális szerkezetének köszönhetően nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik: a megkötött vízzel a molekula térfogata akár 10 000-szeresére növekedhet, és így –már alacsony koncentráció mellet is- viszkózus gélt képez. Egy gramm hialuronsav akár 6 l vizet is képes megkötni, és ezáltal biológiai „kenőanyagként” szolgál.

Körömvirág

A növény kivonatának gyulladáscsökkentő, vírus-, baktérium és gombaellenes, sebgyógyító, érképződést serkentő hatását több kísérletes modell eredményei igazolják. Előnyös hatásai miatt lassan gyógyuló sebek, bőr -, hám- és nyálkahártya-sérülések kezelésére használható.

Aloe vera

Vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban és enzimekben gazdag. Értékes hatóanyagai vírus-, baktérium és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Emellett javítja a szövetek hajszálereiben a véráramlást, gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatása van.

Teafa

A teafa Ausztrália nyugati területén őshonos. Levelét az ausztrál őslakosok tradicionálisan felhasználják gyógyászati célokra, mégpedig antiszeptikumként, sebek, égések, torokfájás gyógyítására. Ennek ellenére, a modern orvostudomány csak az utóbbi években kezdi elismerni a növény gyógyászati jelentőségét. A növény illóolaját a 3-6 m magas fa leveléből, desztillációval állítják elő. Az illóolaj számos baktérium, vírus és gomba növekedését gátolja. A szintetikus antibiotikumokkal és gombaellenes szerekkel szemben nagy előnye, hogy antimikróbás hatása ellen nem alakul ki rezisztencia. Antimikróbás hatása mellett gyulladáscsökkentő aktivitása is van.

Ázsiai gázló (tigrisfű)

Ázsiában és Ausztrália északi részein őshonos. A „tigrisfű” elnevezés abból a megfigyelésből ered, hogy a sebesült tigrisek hemperegnek a gázlónövényben, illetve megeszik azt. A tradicionális kínai orvoslásban nagy hagyományokkal rendelkezik, mégpedig külsőleg különböző bőrbetegségek, sebek, belsőleg pedig egyes pszichiátriai betegségek, fizikai és szellemi kimerültség leküzdésére alkalmazzák. Helyileg alkalmazva a tigrisfű segíti a sebgyógyulást, emellett antibiotikus hatása is van.

Vadgesztenye

A Délkelet-Európában honos növényt Európa nyugatibb részére a törökök hozták be a 16. században. Ők a növény magját ló eleségként és lovak köhögésének kezelésére használták. Innen ered a vadgesztenye népi elnevezése: lógesztenye vagy bokrétafa.  Népi gyógyászatban a fa kérgét használták fel köhögés, hasmenés, láz vagy fejfájás csillapítására. A korszerű fitoterápiában a toktermésben lévő barna, dió méretű magból nyerik a hatóanyagot. A vizes/alkoholos kivonatából a ß-eszcinhez köthető terápiás hatás.A vadgesztenye kivonatában lévő ß-eszcinnek randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok igazolják előnyös hatását krónikus vénás elégtelenségben, valamint aranyeres panaszok kezelésében.

Édesgyökér

Dél-Európában honos évelő növény ősszel begyűjtött gyökerét használják a gyógyászatban.
Intenzív íze miatt édesítőszerként is használatos, ez a medvecukor ízesítőanyaga is. Az édesgyökeret tradícionálisan légúti és emésztési panaszok, peptikus fekélyek kezelésére, valamint köptetőként is alkalmazzák. Napjainkban emellett krónikus hepatitis C, herpes simplex és herpes zooster kezelésében is hatásosnak bizonyult.
A növényi kivonat fő komponensei közül a glicirrizinsavhoz köthető a terápiás hatás.

Ilyenkor segítség a patikában, recept nélkül kapható, a hialuronsav és gyógynövények előnyös hatásait egyesítő Proktis-M termékcsalád: a kúp a végbél belsejében, míg a kenőcs a végbélnyílás körül jelentkező panaszok enyhítésére, a tünetektől függően akár kombinálva is használható.

A Proktis-M végbélkúpban és Proktis-M plus kenőcsben található hialuronsav képes felgyorsítani és javítani az újrahámosodás, és a szövet-helyreállítás folyamatát. A hialuronsav leginkább kozmetikumok, arckrémek „öregedést gátló” összetevőjeként ismert, ami nem véletlen: ez ugyanis egy nagy vízmegkötő képességgel rendelkező, különleges molekula, remek hidratáló tulajdonsággal. Nagy segítség ez az aranyérpanaszokkal küzdőknek, hiszen a megfelelő hidratáltság a sérült szövetek vérellátását javítja, ez pedig a gyorsabb gyógyulás alapfeltétele.

A növényi összetevők pedig elősegítik a hialuronsav szövetekbe való bejutását és enyhítik az aranyér okozta panaszokat. A Proktis-M kúp és Proktis-M plus kenőcs eltérő összetételben, de hatféle gyógynövényt – körömvirág, aloe vera, teafa, tigrisfű vagy ázsiai gázló, vadgesztenye és édesgyökér – tartalmaz. A kenőcsben lévő növényi hatóanyagok fitoszóma formájában vannak jelen, ami azért előnyös, mert abból helyi alkalmazás esetén könnyebben szívódik fel a növényi hatóanyag, mint a hagyományos növényi-kivonatokból.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Megveszem

Hatóanyagok

Proktis-M végbélkúp használati útmutatója

Gondosan olvassa el a dobozban található használati útmutatót, mert a felhasználók számára fontos adatokat tartalmaz. A készítmény vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz. A maximális hatékonyság érdekében azonban a feltüntetett javallatoknak megfelelően kell alkalmazni.

  • Tartsa meg a használati útmutatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További információért vagy tanácsért forduljon orvosához és/vagy gyógyszerészéhez.
  • Forduljon orvosához, ha tünetei idővel nem enyhülnek.

ÖSSZETÉTEL
Nátrium-hialuronát 5 mg, centella asiatica olajkivonat, körömvirágolaj-kivonat, aloe vera olajkivonat, teafa illóolaj, szemiszintetikus gliceridek, BHT.

A KÉSZÍTMÉNY FORMÁJA
A PROKTIS-M® végbélkúp formában kapható. A csomag 10 darab, egyenként 2 g ℮ végbélkúpot tartalmaz.

MILYEN TÍPUSÚ KÉSZÍTMÉNY A PROKTIS-M® ÉS MILYEN ESETEKBEN ALKALMAZHATÓ?
A PROKTIS-M® végbélkúp hatása a benne lévő mukopoliszacharidnak, a hialuronsavnak köszönhető, ami a szervezet számos szövetében is nagy mennyiségben található meg. A hialuronsav a szövetek szerkezetét erősíti, így a szövet tónusát, tápanyagellátását és rugalmasságát javítja. Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a hialuronsav képes felgyorsítani és javítani az újrahámosodás és a szövet-helyreállítás folyamatát.

JAVALLAT
A végbélcsatorna proktológiai műtétet követő helyreállító folyamatainak kiegészítő kezelése, belső és külső aranyér, végbélgyulladás, végbélmirigy-gyulladás, végbélnyílás körüli bőrrepedések, berepedések, sipolyok.

MIKOR NEM ALKALMAZHATÓ A KÉSZÍTMÉNY?
Ne alkalmazza, ha túlérzékeny a készítmény valamelyik összetevőjére.

Terhesség és szoptatás
A PROKTIS-M® végbélkúp alkalmazásának biztonságosságát terhesség és szoptatás alatt még nem bizonyították. Ilyen esetben az alkalmazást tanácsos a kezelőorvosával megbeszélni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Különleges óvintézkedések nem szükségesek.

KÖLCSÖNHATÁSOK MÁS KÉSZÍTMÉNYEKKEL
A PROKTIS-M® végbélkúp más készítményekkel való kölcsönhatásai nem ismertek, ezért javasoljuk, hogy beszéljen orvosával, mielőtt a végbélkúpot más végbélre használandó készítménnyel – orvostechnikai eszközzel vagy gyógyszerrel – együtt alkalmazza.

HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PROKTIS-M® VÉGBÉLKÚPOT?
Vegye ki a végbélkúpot a fóliacsomagolásból a két előre kialakított szárny széthúzásával. Higiéniai okokból mosson kezet az orvostechnikai eszköz alkalmazása előtt és után.

MIKOR ÉS MENNYI IDEIG KELL A KÉSZÍTMÉNYT ALKALMAZNI?
Ha az orvos másképp nem rendeli, napi egy végbélkúp alkalmazandó. Az alkalmazás időtartama a tünetek változásától függ; szükség esetén a PROKTIS-M® végbélkúp hosszantartó kezelésre is alkalmas.

NEMKÍVÁNATOS HATÁSOK
Bármilyen helyi készítmény alkalmazása, különösen, ha ez hosszabb időn át történik, túlérzékenység kialakulását okozhatja. Ilyen esetben szakítsa meg a kezelést, és a megfelelő terápia megkezdése érdekében forduljon orvoshoz. Ha a használati útmutatóban felsorolt nemkívánatos hatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

FIGYELMEZTETÉSEK
Gyermekektől elzárva tartandó! Szembe ne kerüljön! Ne nyelje le!

LEJÁRATI IDŐ ÉS TÁROLÁS
A lejárati idő a csomagoláson (felh.) olvasható, és bontatlan, megfelelően tárolt termékre értendő. Ne használja fel a készítményt a csomagoláson feltüntetett lejárati idő után, ill. ha a csomagolás bontott vagy sérült. Az orvostechnikai eszköz szorosan lezárva, fénytől és hőtől védve, lehetőleg 4 és 25 °C között tárolandó.

ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ

Gyártó: Farma-Derma s.r.l.
Via dei Bersaglieri, 10 – 40010 Sala Bolognese (BO) OLASZORSZÁG (ITALY)

Forgalmazó: Phytotec Hungária Bt.
1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 61.

Proktis-M végbélkenőcs használati útmutatója

Gondosan olvassa el a dobozban található használati útmutatót, mert a felhasználók számára fontos adatokat tartalmaz. A készítmény vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz. A maximális hatékonyság érdekében azonban a feltüntetett javallatoknak megfelelően kell alkalmazni.

  • Tartsa meg a használati útmutatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További információért vagy tanácsért forduljon orvosához és/vagy gyógyszerészéhez.
  • Forduljon orvosához, ha tünetei idővel nem enyhülnek.

ÖSSZETÉTEL
Fehér vazelin, vazelinolaj, propilén-glikol, polidokanol, eszcin béta-szitoszterol fitoszómák, glicirrizin-sav fitoszómák, BHT, nátrium-hialuronát.

A KÉSZÍTMÉNY FORMÁJA
A PROKTIS-M® PLUS végbélkenőcs formában kapható. A csomag egy 30 g ℮ alumínium tubust és egy applikátor kanült tartalmaz.

MILYEN ESETEKBEN ALKALMAZHATÓ?

JAVALLAT
A végbélcsatorna proktológiai műtétet követő helyreállító folyamatainak kiegészítő kezelése, belső és külső aranyér, végbélgyulladás, végbélmirigy-gyulladás, végbélnyílás körüli bőrrepedések, berepedések, sipolyok.

MIKOR NEM ALKALMAZHATÓ A KÉSZÍTMÉNY?
Ne alkalmazza, ha túlérzékeny a készítmény valamelyik összetevőjére.

Terhesség és szoptatás
A PROKTIS-M® PLUS végbélkenőcs alkalmazásának biztonságosságát terhesség és szoptatás alatt még nem bizonyították. Ilyen esetben az alkalmazást tanácsos a kezelőorvosával megbeszélni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Különleges óvintézkedések nem szükségesek.

KÖLCSÖNHATÁSOK MÁS KÉSZÍTMÉNYEKKEL
A PROKTIS-M® PLUS végbélkenőcs más készítményekkel való kölcsönhatásai nem ismertek, ezért javasoljuk, hogy beszéljen orvosával, mielőtt a végbélkenőcsöt más végbélre használandó készítménnyel – orvostechnikai eszközzel vagy gyógyszerrel – együtt alkalmazza.

HOGYAN KELL ALKALMAZNI?
Az orvostechnikai eszköz alkalmazása előtt és után mosson kezet. Vigyen fel helyileg egy vékony réteg kenőcsöt. A végbélen belüli alkalmazást a csomagolásban található erre a célra kialakított kanül segíti elő. 1 Csavarja rá a kanült a tubusra, és nyomja a tubust addig, amíg a kanül meg nem telik. 2 Vezesse be a kanült a végbélbe, és ismét nyomja meg a tubust, hogy egy kis mennyiségű kenőcs kifolyjon. 3 Használat után tisztítsa meg az applikátort, és fedje le a biztonsági kupakkal. Az orvostechnikai eszköz személyes alkalmazása javasolt.

MIKOR ÉS MENNYI IDEIG KELL ALKALMAZNI?
Naponta kétszer alkalmazza, egyszer reggel, egyszer este, lehetőség szerint székletürítés után.

NEMKÍVÁNATOS HATÁSOK
Bármilyen helyi készítmény alkalmazása, különösen, ha ez hosszabb időn át történik, túlérzékenység kialakulását okozhatja. Ilyen esetben szakítsa meg a kezelést, és a megfelelő terápia megkezdése érdekében forduljon orvoshoz. Ha a használati útmutatóban felsorolt nemkívánatos hatásokat, vagy azokon kívül egyéb tünetet is észlel, kérjük, tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét.

FIGYELMEZTETÉSEK
Gyermekektől elzárva tartandó! Szembe ne kerüljön! Ne nyelje le!

LEJÁRATI IDŐ, TÁROLÁS ÉS MEGSEMMISÍTÉS
A lejárati idő a csomagoláson és a tubuson olvasható, és bontatlan, megfelelően tárolt termékre értendő. Ne használja fel a készítményt a csomagoláson feltüntetett lejárati idő után, ill. ha a csomagolás bontott vagy sérült. Az orvostechnikai eszköz szorosan lezárva, fénytől és hőtől védve tárolandó. Az orvostechnikai eszközöket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált orvostechnikai eszközeit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ

Gyártó: Farma-Derma s.r.l.
Via dei Bersaglieri, 10 – 40010 Sala Bolognese (BO) OLASZORSZÁG (ITALY)

Forgalmazó: Phytotec Hungária Bt.
1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 61.

Ilyenkor segítség a patikában, recept nélkül kapható, a hialuronsav és gyógynövények előnyös hatásait egyesítő Proktis-M termékcsalád: a kúp a végbél belsejében, míg a kenőcs a végbélnyílás körül jelentkező panaszok enyhítésére, a tünetektől függően akár kombinálva is használható.

A Proktis-M végbélkúpban és Proktis-M plus kenőcsben található hialuronsav képes felgyorsítani és javítani az újrahámosodás, és a szövet-helyreállítás folyamatát. A hialuronsav leginkább kozmetikumok, arckrémek „öregedést gátló” összetevőjeként ismert, ami nem véletlen: ez ugyanis egy nagy vízmegkötő képességgel rendelkező, különleges molekula, remek hidratáló tulajdonsággal. Nagy segítség ez az aranyérpanaszokkal küzdőknek, hiszen a megfelelő hidratáltság a sérült szövetek vérellátását javítja, ez pedig a gyorsabb gyógyulás alapfeltétele.

A növényi összetevők pedig elősegítik a hialuronsav szövetekbe való bejutását és enyhítik az aranyér okozta panaszokat. A Proktis-M kúp és Proktis-M plus kenőcs eltérő összetételben, de hatféle gyógynövényt – körömvirág, aloe vera, teafa, tigrisfű vagy ázsiai gázló, vadgesztenye és édesgyökér – tartalmaz. A kenőcsben lévő növényi hatóanyagok fitoszóma formájában vannak jelen, ami azért előnyös, mert abból helyi alkalmazás esetén könnyebben szívódik fel a növényi hatóanyag, mint a hagyományos növényi-kivonatokból. A gyógynövények jótékony hatásairól bővebben itt olvashat:

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Hialuronsav

A hialuronsav egy  hatalmas tömegű, összetett szénhidrát molekula, mely speciális szerkezetének köszönhetően nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik: a megkötött vízzel a molekula térfogata akár 10 000-szeresére növekedhet, és így –már alacsony koncentráció mellet is- viszkózus gélt képez. Egy gramm hialuronsav akár 6 l vizet is képes megkötni, és ezáltal biológiai „kenőanyagként” szolgál.

Körömvirág

A növény kivonatának gyulladáscsökkentő, vírus-, baktérium és gombaellenes, sebgyógyító, érképződést serkentő hatását több kísérletes modell eredményei igazolják. Előnyös hatásai miatt lassan gyógyuló sebek, bőr -, hám- és nyálkahártya-sérülések kezelésére használható.

Aloe vera

Vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban és enzimekben gazdag. Értékes hatóanyagai vírus-, baktérium és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Emellett javítja a szövetek hajszálereiben a véráramlást, gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatása van.

Teafa

A teafa Ausztrália nyugati területén őshonos. Levelét az ausztrál őslakosok tradicionálisan felhasználják gyógyászati célokra, mégpedig antiszeptikumként, sebek, égések, torokfájás gyógyítására. Ennek ellenére, a modern orvostudomány csak az utóbbi években kezdi elismerni a növény gyógyászati jelentőségét. A növény illóolaját a 3-6 m magas fa leveléből, desztillációval állítják elő. Az illóolaj számos baktérium, vírus és gomba növekedését gátolja. A szintetikus antibiotikumokkal és gombaellenes szerekkel szemben nagy előnye, hogy antimikróbás hatása ellen nem alakul ki rezisztencia. Antimikróbás hatása mellett gyulladáscsökkentő aktivitása is van.

Tigrisfű

Ázsiában és Ausztrália északi részein őshonos. A „tigrisfű” elnevezés abból a megfigyelésből ered, hogy a sebesült tigrisek hemperegnek a gázlónövényben, illetve megeszik azt. A tradicionális kínai orvoslásban nagy hagyományokkal rendelkezik, mégpedig külsőleg különböző bőrbetegségek, sebek, belsőleg pedig egyes pszichiátriai betegségek, fizikai és szellemi kimerültség leküzdésére alkalmazzák. Helyileg alkalmazva a tigrisfű segíti a sebgyógyulást, emellett antibiotikus hatása is van.

Vadgesztenye

A Délkelet-Európában honos növényt Európa nyugatibb részére a törökök hozták be a 16. században. Ők a növény magját ló eleségként és lovak köhögésének kezelésére használták. Innen ered a vadgesztenye népi elnevezése: lógesztenye vagy bokrétafa.  Népi gyógyászatban a fa kérgét használták fel köhögés, hasmenés, láz vagy fejfájás csillapítására. A korszerű fitoterápiában a toktermésben lévő barna, dió méretű magból nyerik a hatóanyagot. A vizes/alkoholos kivonatából a ß-eszcinhez köthető terápiás hatás.A vadgesztenye kivonatában lévő ß-eszcinnek randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok igazolják előnyös hatását krónikus vénás elégtelenségben, valamint aranyeres panaszok kezelésében.

Édesgyökér

Dél-Európában honos évelő növény ősszel begyűjtött gyökerét használják a gyógyászatban.
Intenzív íze miatt édesítőszerként is használatos, ez a medvecukor ízesítőanyaga is. Az édesgyökeret tradícionálisan légúti és emésztési panaszok, peptikus fekélyek kezelésére, valamint köptetőként is alkalmazzák. Napjainkban emellett krónikus hepatitis C, herpes simplex és herpes zooster kezelésében is hatásosnak bizonyult.
A növényi kivonat fő komponensei közül a glicirrizinsavhoz köthető a terápiás hatás.